Orezivanje javnih površina

Objavljeno: 20.02.2024.

Zima, posebno veljača i početak ožujka je idealno za orezivanje drveća, grmlja i trajnica. Mirovanje vegetacije pogodno je zbog manjeg kolanja biljnih sokova, no olakšan je i cijeli zahvat, radi smanjene biomase krošnji i nadzemnih dijelova biljaka.

Orezivanje se provodi s ciljem usmjeravanja rasta biljaka, a također se uklanjaju bolesne, preguste i neadekvatne grane i izboji. Osim sanitarnog, provodi se i funkcionalni rez, npr. rasterećenja krošnji i orezivanje raslinja koje na gradskim prometnicama zaklanja prometne znakove ili je potencijalno opasno.

Eko Murvica d.o.o. intenzivno radi na poslovima orezivanja. Krajem prosinca prošle godine obavljeno je orezivanje raslinja koje je zaklanjalo prometne znakove ili je ometalo vidljivost uz prometnice, a takve radove obavljamo tijekom cijele godine, ovisno o potrebi i po opažaju problema na terenu. Svaka sugestija je dobro došla, jer na taj način zajedno djelujemo u što je kraćem roku moguće.

Započela su i nastavljaju se i orezivanja pomoću autokošare na području grada. Sukladno mogućnostima, u planu je orezivanje krošnji stabala u Vinodolskoj, Frankopanskoj i Preradovićevoj ulici, na Petaku zahvati orezivanja potencijalno lomnih i opasnih grana. Na Strossmayerovom šetalištu sanitarni i funkcionalni rez potencijalno opasnih grana uz pomoć autokošare. Na području čitavog grada, dakle na području Selca, Crikvenice, Dramlja i Jadranova, u tijeku je redovito zimsko orezivanje i čišćenje površina, bilo da se radi o drvenastim ili zeljastim kulturama, a tijek poslova ovisi o vremenu i dinamici izvršavanja sveukupnih poslova održavanja na području grada.